Artikler

12 gode grunner til hvorfor hunden bør få omega 3

Ved daglig bruk av Artophar omega-3 får dyret ditt fiskeolje som er rik på EPA, DHA, DPA og ALA. Et kvalitetsprodukt som sikrer at dyret ditt får de helseeffektene som omega-3 gir.


Sunnere og friskere

De flerumettede fettsyrene EPA/ DHA/DPA/ALA, som finnes i omega-3 fra fiskeolje, er avgjørende for dyrets utvikling og helse. I tillegg forebygger den mange sykdommer.


Mindre kløe og hudplager

Kløe i huden kan skyldes flere faktorer og kan bli plagsomt om dette får utvikle seg ut over det som er normalt. Forallergi eller et missforhold mellom inntak av omega-6 og omega-3 kan være noen av årsakene til kløe i huden til dyr. EPA fettsyren i omega-3 er kroppens naturlige betennelsesdempende stoff og vil kunne bekjempe irritasjoner i huden. Mangel på fettsyrer kan gi tørr og glansløs pels, flassing, økt håravfall, økt tendens til hudsykdommer og økt kløe i huden. Omega3 er effektiv på mange hudirritasjoer og pelsplager.


Motvirker betennelse

I forsammensettingen til hund og katt er det viktig at det er et riktig forhold mellom de nødvendinge fettsyrene omega-3 og omega-6. Dagens tørrfor inneholder allerede store mengder av omega-6. Omega-6 fettsyrene har bl.a. en betennelsesøkende effekt på celler, mens omega-3 har en betennelsesdempende effekt. Derfor er det viktig at det totale kosttilskuddet har et balansert innhold av disse to fettsyrene. For lite omega-3 fiskeolje kan føre til økt betennelsesnivå hos dyr. Dette gjør det igjen vanskeligere for dyret å selv kunne bekjempe sykdom og betennelse. EPA og DHA (fettsyrene i Omega-3 fra fisk) lager signalmolekyler som virker dempende på betennelsesprosessen i vev. Effekten av fettsyrene er positiv på flere nivå i betennelsesprosessen, både i muskler, sener, ledd, på immunforsvaret og ved sykdom. Disse fettsyrene er i omega3 fra fiskeolje.


Bedre pels

Omega-3 fettsyrene i fiskeolje har meget stor betydning for pelsens kvalitet. Ved bruk av omega-3 får hårcellene tilstrekkelig metting av fettsyrer, noe som gir en glansfull kvalitetspels. Pelsen blir myk og volumet øker.  Driver du med eksteriørutstilling er en ”omega-3 pels” med å gi dyret ditt det nødvendige ekstra som skal til for et godt resultat.


Gunstig for potene

Daglig bruk av omega-3 er med på å hindre sprekkdannelse og uttørkede poter. De essensielle fettsyrene er nødvendig for at dyret skal ha gode og elastiske poter som er behagelig å gå på. Potene blir mere elastiske og tåler mer slitasje. Du merker stor forskjell på potene etter bare 2 til 3 måneders bruk. 


Friskt øye

Omega-3 fettsyren DHA er nødvendig for å utvikle et friskt øye. Får dyret for lite fiskeolje, kan dette føre til uønsket utvikling av øyet. DHA er det viktigste fettet i synsnerven, og det blir utskiftet ca. hver 10. dag. Derfor er det meget viktig at drektige og diede dyr får fiskeolje. Raser som øyelyses vil med stor fordel ha nytte av fiskeolje gjennom hele livet.


Mindre røyting

Røyting er en naturlig prosess  som skal gå sin gang. Likevel er det store forskjeller på hvor mye og hvor lenge hvert dyr røyter. Fettsyrene som er i omega-3 fiskeoljer har en funksjon i dette samspillet. Celler i pels og hud som har riktig innhold av fettsyrer sikrer et riktig håravfall. Dyr som tar omega-3, får en pels som røyter mindre og bygger seg raskere opp igjen. En ”omega-3 pels” gir aldri en fullstendig nedrøytet og matt pels.


Godt for muskler og ledd

En rekke undersøkelser viser at DPA fettsyren har en gunstig effekt på muskler og ledd. Ved daglig bruk vil man oppnå

reduksjon i stivhet og ømhet i ledd. Omega-3 gir også mindre bruskslitasje og virker forebyggende på leddbetennelse. For hunder vil ”smurte” muskler og ledd gi en bedre hverdag hvor gode bevegelser er med på å gir mange fine hverdagsturer for deg og hunden.


Bedre på lydighet, spor og agility

DHA, en av de to essensielle fettsyrene i omega-3, er viktig i hjernecellenes signalfunksjon. Med tilstrekkelig mengde med omega-3 fungerer prosessene godt. Informasjonen bearbeides hurtigere og øker kapasiteten og evnen til læring. DHA har også vist seg å ha en gunstig effekt på hukommelse og konsentrasjonsevne. Få dager etter tilskudd av Omega-3 er phosphatidylserin-innholdet i hjernen tredoblet. Omega-3 fettsyrer er også viktig for luktesansen, og økt tilførsel av Omega–3 vil bedre luktesansen i løpet av 1-2 måneder.

Dette betyr at de som driver lydighetstrening, sportrening eller agility kan regne med å få økt fremgang ved bruk av omega-3.


Hjerte og karsystem

Omega-3 er med å hindre fettansamling i blodet, redusere kolesterolet og rense veggene i blodårene, slik at man minsker faren for avleiring. Studier på hunder viser at ca 10 % av friske hunder faktisk har for høyt blodtrykk. Hos hester er det vist at lungeblødning utløst av anstrengelse, har sammenheng med høyt blodtrykk i lungene. Fettsyrene EPA og DHA er med på å redusere blodtrykket, stabilisere hjerterytmen og redusere faren for sykdom i hjerte og karsystemet.


Styrker kroppens celler og immunforsvar

Omega-3 fettsyrene ALA, EPA og DHA har en viktig rolle i celler og for kroppens immunforsvar. Av omega-3 fettsyrene lager kroppens celler vevshormoner med helt spesielle egenskaper. EPA og DHA har også en essensiell funksjon i muskelceller, leverceller, fettvevceller, nerveceller, endotelceller og har en funksjon i vekstreguleringen i flere typer celler.


Viktig for avlsdyr

Celler som har et høyt innhold av omega-3 fettsyrer finner vi i hjernen, i øyets netthinne, i hanndyrenes kjønnsceller og i blodets forsvarsceller. Dette betyr at daglig bruk av omega-3 fra fisk er viktig for alle avlsdyr hvor helse betyr noe. En avlshanne vil sikre en best mulig forplantningskvalitet og økt spermieaktivitet.

For drektige/ammende tisper og hunnkatter er det viktig å ta tilskudd av omega-3 til dannelse og utvikling av bl.a. øyne, hjerne, resten av nervesystemet og sikre en god helse. For oppdretter hvor helse betyr noe, vil omega-3 være et naturlig valg.Artophar - et riktig valg når helse betyr noe.